IKEA-x-Retail-Lab-Elisava_Manuel-Santolaria_Thumbnail
IKEA-x-Retail-Lab-Elisava_Manuel-Santolaria_Thumbnail
IKEA-x-Retail-Lab-Elisava_Manuel-Santolaria_Thumbnail

Y 01|001 - Engawa House

Sint-Martens-Latem, België
2019 - in uitvoerig

Engawa house is gelegen aan de Leie in het hartje van Sint-Martens-Latem. De woning verschijnt als een lang horizontaal volume, zorgvuldig gepositioneerd op het perceel in harmonie met het landschap. Twee rechtlijnige volumes liggen parallel aan elkaar. Elk volume is opgebouwd uit een rationele structuur van houten balken en kolommen die met elkaar verbonden zijn door een betonnen sokkel. De betonnen plint verheft de woning boven het landschap, waardoor het gebied kan overstromen zonder dat het gebouw hierbij een obstakel vormt.

Een neutraal kleurenpalet van ruw prefab beton en zwartbruine houtbekleding maakt het volume ondergeschikt aan het landschap. De architectonische promenade ontvouwt zich door de engawa, geïnspireerd op Japanse ontwerpmethoden, en leidt naar het volgende volume dat een ruimtelijke opeenvolging van functies herbergt, versterkt door een split-level en een vide. Binnenin de houten sculptuur worden lichten en zichten geleid door verschillende grote openingen en breekt de structuur van de kolommen en het plafond het licht  om een gevoel van beschutting en warmte op te roepen. Natuurlijke materialen, een sereen interieur en verfijnde details vullen de architectuur aan om een oase van rust, harmonie en natuurlijke schoonheid te creëren. 

 

©2022 Manuel Santolaria. All rights reserved.